Zi de sărbătoare pentru Eparhia Dunării de Jos

Publicat: 27 Septembrie 2019

Astăzi, 27 septembrie 2019, în ziua de prăznuirea a Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul, se împlinesc 10 ani de la momentul sacru al ridicării Eparhiei Dunării de Jos la rangul de Arhiepiscopie şi al Înaltpreasfinţitului Părinte Casian la slujirea de Arhiepiscop.

Cu acest prilej, în toate bisericile Eparhiei Dunării de Jos au fost organizate evenimente liturgice și misionare speciale.

La Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, sărbătoarea a început încă din ajun cu slujba Privegherii şi a continuat astăzi cu săvârşirea Sfintei Liturghii de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi din administraţia eparhială.

În timpul slujbei au fost rostite rugăciuni de mulţumire către Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra Eparhiei Dunării de Jos şi a Înaltpreasfinţitului Părinte Casian în cei 10 ani de rodnică slujire ca arhiepiscop.

În cadrul slujbei, cucernicul diacon Ionuţ Furtună a fost hirotonit preot pe seama parohiei „Pogorârea Sfântului Duh“ din municipiul Galaţi.

După Sfânta Liturghie, ierarhul Dunării de Jos, împreună cu preoţii slujitori au săvârşit Taina Sfântului Maslu şi o slujbă de pomenire pentru patriarhii Nicodim Munteanu şi Iustin Moisescu, precum şi pentru toţi ierarhii Dunării de Jos, trecuţi la cele veşnice.

La finalul slujbelor, chiriarhul Dunării de Jos a ţinut un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre viaţa şi activitatea Sfântului Ierarh Antim Ivireanul, subliniind contribuţia deosebită pe care acesta a avut-o la introducerea limbii române în cultul bisericii.

În continuare, trei slujitori din cadrul Arhiepiscopiei Dunării de Jos au primit distincţii din partea Părintelui Arhiepiscop, în semn de binecuvântare şi preţuire pentru lucrarea desfăşurată.

La momentele liturgice din Catedrala Arhiepiscopală au participat numeroşi preoţi, credincioşi din municipiu şi angajaţi ai Centrului eparhial.

***

Duminică, 27 septembrie 2009, în Catedrala din municipiul Galaţi a avut loc festivitatea de ridicare a Episcopiei Dunării de Jos în rang de arhiepiscopie, conform Hotărârii Sfântului Sinod.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii noastre, înconjurat de un sobor de 21 de ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al B.O.R., precum şi de ÎPS Mitropolit Dionisie al Corintului. Sfânta Liturghie a fost urmată de festivitatea solemnă a ridicării în rang de arhiepiscopie a Episcopiei Dunării de Jos. La eveniment au participat autorităţi centrale şi locale, invitaţi din străinătate şi foarte mulţi credincioşi.

La finalul Sfintei Liturghii a fost citit Tomosul patriarhal prin care s-a vestit hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române şi s-a făcut cunoscut tuturor clericilor şi credincioşilor înălţarea Episcopiei Dunării de Jos la rangul de arhiepiscopie, cu titulatura Arhiepiscopia Dunării de Jos, precum şi ridicarea Preasfinţitului Părinte Casian în demnitatea de Arhiepiscop al Dunării de Jos, care va purta titulatura Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

Pr. Rareş Bucur

Sursa: Arhiepiscopia Dunării de Jos